Sypaný čajPokud patříte mezi ty, kteří rádi pečují o své zdraví, tak jistě také oceníte vysoce kvalitní potraviny, které se nám na tuzemském trhu nabízí. Proto jsme si pro Vás připravili pár informací o kvalitě čajů, které byste určitě měli znát, a tak snáze zvážili svůj výběr při jeho nákupu.

Je jednoduché pochopit proč se na našem trhu vyskytuje široká nabídka sáčkových čajů. Je to pouhá marketingová strategie, která mnohdy spočívá ve snížení kvality produktu na minimální standardy. To znamená snížení nákladů spojené s distribucí, které jsou např. méně náročné na zpracování surovin, kladený důraz na obsažené látky pouze do unijních norem (i v případě, že jsou pro lidský organizmus škodlivé), zaopatření nejsnažšího užití pro spotřebitele, ne příliš vzdálený dovozce. A trochu psychologie, prodej podpoříme reklamou, produktu dáme líbivý obal a nabízíme za co nejpříznivější cenu.

Z toho dost jasně vyplývá, že výrobcům těchto produktů na Vašem zdraví bohužel vůbec nezáleží a proto buďme chytřejší a takové výrobky v naší stravě klidně vynechme.

Vše z čeho připravíme horký odvar v podobě nápoje, má právo se nazývat čaj. Tedy i například ze zázvoru, který je velmi podpůrný při léčbě nachlazení a tak stejně ze širokého výběru prospěšných bylin a bylinných směsí, které nepovzbuzují, ale napomáhají trávení, správnému fungování lymfatického systému, hojení a navíc snižují stres.

Příprava sypaného čaje je stejně jednoduchá jako u čaje z pytlíčků, akorát místo pytlíčku použijeme sítko a dávku čaje si můžeme regulovat sami podle chuti a potřeby. Následně čaj zalijeme horkou vodou o teplotě 70°C – 90°C a necháme louhovat doporučenou dobu. Teplota vody a doba louhování závisí na druhu čaje.

Čaje máme černé, zelené, žluté a bílé, všechny druhy ale přesto mají původ v též stejné rostlině, jejich rozdělení je určeno zpracováním čajových lístků, způsobené fermentací.  To je krásně viditelné na svinutí čajových lístků, které se při louhování pomalu rozevírají a zároveň uvolňují své prospěšné látky jako jsou, antioxidanty zejména katechiny, které mají velmi příznivé účinky na cévní systém a působí i protinádorově, dále pak kofein (tein), teanin, vitaminy A,B,C,E, minerální látky a to zejména fluor a draslík, éterické oleje a  chlorofyl, který podporuje tvorbu hemoglobinu v krvi, který uskutečňuje přenos kyslíku, působí protizánětlivě a zlepšuje metabolismus.

Tyto složky najdeme v sypaných čajích, jejichž původ bývá z Číny, Japonska, Vietnamu, Indie a Srí Lanky. Aspekt, který nasvědčuje tomu, že se rostlinám čajovníku dostalo ideálních podmínek pro pěstování, které jsou nezbytně důležité pro vytvoření prospěšných látek.

I sypané čaje dosahují různých kvalit, čím vyšší kvalita, tím více za něj zaplatíme, ale na druhou stranu z jedné dávky můžeme připravit až tri nálevy, což docela kompenzuje jeho cenu.

Čajové sáčky většinou obsahují nepříliš důvěryhodnou drť, která se skládá z čajových větviček, rozdrcených čajových lístků, někdy i prachu. Díky takovému zpracování, které má za následky rozdrcení čajových lístku už nejspíš mnoho prospěšných látek z čaje nevyzískáme. Podle nejnovějších laboratorních testů, bylo u spoustu nejmenovaných značek nalezeno nadměrné množství pesticidů a to někdy i nad unijní limit. Hřebíčkem toho všeho je také jejich původ, některé pochází z Amsterdamu, některé z Polska. Většina výrobců Vám ani původ neprozradí a uvádí pouze „Made in EU”, dokonce jeden z výrobců uvádí „Baleno v EU“, takový údaj mi už přijde dosti zavádějící a nutí k zamyšlení, co vlastně kupujeme.

A na závěr malý TIP, jak trochu lépe čaje doslazovat, pokud se bez nasládlé chuti neobejdeme. K doslazení je ideální med, díky jeho přítomným enzymům, antioxidantům a vitamínům. Jen pozor, abychom čaj doslazovali až ve chvíli, kdy jeho teplota klesne pod 40°C, tak se vyvarujeme zničení prospěných látek a rozložení molekul na glukózu a fruktózu, čili vytvoření sacharózy.

Srdečně Vás také zvu na moji první online přednášku, na Téma Čaje a jejich příznivé účinky na lidský organizmus. Milujme život a zdravě ho žijme 🙂

Budu se těšit na Vaši účast,

s přátelským pozdravem Kristin Nguyenová, výživový poradce a Darkfield specialista.